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Vegetarian Thai Green Curry(शाकाहारी थाई ग्रीन करी)

Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to Vegetarian Thai Green Curry  

Simple and flavorful Thai green curry recipe served with steamed, seasonal vegetables. Served with or without tofu, it’s a filling vegetarian dish!

धमाकेदार, मौसमी सब्जियों के साथ सरल और स्वादिष्ट थाई हरी करी रेसिपी। टोफू के साथ या इसके बिना, यह एक शाकाहारी व्यंजन है!





INGREDIENTS(सामग्री के)

1 ¼ cup brown basmati rice

2 ½ cups water

1 tablespoon olive oil or quality vegetable oil

1 small white onion, diced

1 inch nub of ginger, finely chopped

2 cloves garlic, finely chopped

pinch of salt

2 tablespoons Thai green curry paste

3 Thai chiles, chopped (entirely optional)

1 can (14 ounces) light coconut milk

½ cup water

1 to 2 teaspoons turbinado (raw) sugar or brown sugar

1 package of extra-firm tofu (optional)

1 to 2 teaspoons brown rice wine vinegar

1 to 2 teaspoons soy sauce (I used reduced-sodium tamari)

handful of cilantro, chopped

2 cups seasonal vegetables, chopped (like broccoli, asparagus, carrots or bell peppers)




1 बड़ा चम्मच जैतून का तेल या गुणवत्ता वाला वनस्पति तेल

1 छोटा सफेद प्याज, diced

अदरक का 1 इंच नूब, बारीक कटा हुआ

2 लौंग लहसुन, बारीक कटा हुआ

चुटकी भर नमक

2 बड़े चम्मच थाई ग्रीन करी पेस्ट *

3 थाई चील, कटा हुआ (पूरी तरह से वैकल्पिक)

1 (14 औंस) हल्का नारियल का दूध

½ कप पानी

1 से 2 चम्मच टर्बिनाडो (कच्ची) चीनी या ब्राउन शुगर

अतिरिक्त फर्म टोफू का 1 पैकेज (वैकल्पिक)

1 से 2 चम्मच ब्राउन राइस वाइन विनेगर

1 से 2 चम्मच सोया सॉस (मैंने कम-सोडियम तामरी का इस्तेमाल किया)

मुट्ठी भर सीलेंट्रो, कटा हुआ

2 कप मौसमी सब्जियाँ, कटी हुई (जैसे ब्रोकोली, शतावरी, गाजर या बेल मिर्च)



INSTRUCTIONS(अनुदेश)

Step 1- Cook the rice. Wash the rice in a lattice colander and afterward cook it in a rice cooker with 2 ½ cups water, as per your maker's guidelines and the volumes given previously. Then again, you can cook it on the oven. Heat 2 ½ cups of water to the point of boiling over high warmth. Flush the rice, at that point add it to the skillet. Decrease warmth to a stew, cover and let it cook until all water is consumed (35-40 minutes). On the off chance that it gets excessively dry, add a sprinkle or a greater amount of water as vital. Cushion with a fork and permit to cool for 10 minutes.


चावल पकाएं। अपने निर्माता के निर्देशों और ऊपर दिए गए संस्करणों के अनुसार, चावल को एक जाली कोलंडर में रगड़ें और फिर इसे 2 कुँए के पानी के साथ चावल के कुकर में पकाएं। वैकल्पिक रूप से, आप इसे स्टोव पर पका सकते हैं। उच्च ताप पर एक उबाल में 2 heat कप पानी ले आओ। चावल को कुल्ला, फिर इसे पैन में जोड़ें। एक उबाल को कम करें, ढक दें और इसे तब तक पकने दें जब तक कि सारा पानी सोख न जाए (35-40 मिनट)। यदि यह बहुत अधिक सूख जाता है, तो आवश्यक रूप से एक छप या अधिक पानी मिलाएं। एक कांटा के साथ फुलाना और 10 मिनट के लिए ठंडा करने की अनुमति दें।


Step 2-Give the rice some time to cook as you prepare all the vegetables. Drain the tofu and squeeze it gently to release some of the water. Slice it in half, into two square slabs, and slice it into bite-sized strips.

चावल को पकाने के लिए कुछ समय दें क्योंकि आप सभी सब्जियाँ तैयार करते हैं। टोफू को सूखाएं और इसे थोड़ा पानी छोड़ने के लिए धीरे से निचोड़ें। इसे आधा, दो वर्ग के स्लैब में, और इसे काटने के आकार के स्ट्रिप्स में स्लाइस करें।


Step 3-Heat a 10-inch skillet with deep sides over medium-low heat. Once it’s hot, add a drizzle of oil. Sweat the onion, ginger and garlic with a sprinkle of salt for about 7 minutes . Raise the heat to medium and add the curry paste and chilies (optional), stirring often for a couple of minutes.

मध्यम-कम गर्मी पर गहरे पक्षों के साथ एक 10-इंच की कड़ाही गरम करें। एक बार गर्म हो जाने पर, तेल की एक बूंदा बांदी जोड़ें। लगभग 7 मिनट के लिए नमक के एक छिड़काव के साथ प्याज, अदरक और लहसुन को गर्म करें (प्याज के रंग को गहरा करने के लिए गर्मी अधिक नहीं होनी चाहिए)। गर्मी को मध्यम करें और करी पेस्ट और मिर्च डालें (वैकल्पिक), एक-दो मिनट के लिए अक्सर सरगर्मी करें।

Step 4-hake or mix the coconut milk and afterward empty it into the skillet. Add the water, sugar and hacked tofu and cook until the tofu is warmed through and the fluid has decreased to your ideal consistency. Eliminate from warmth and season with rice wine vinegar and soy sauce, to taste.


नारियल के दूध को हिलाएँ या हिलाएँ और फिर पैन में डालें। पानी, चीनी और कटा हुआ टोफू डालें और टोफू के माध्यम से गर्म होने तक पकाएं और तरल आपके वांछित स्थिरता तक कम हो गया है। चावल और शराब सिरका और सोया सॉस के साथ स्वाद के लिए गर्मी और मौसम से निकालें।


Step 5-Steam the vegetables until delicate, utilizing your favored strategy. Mix cilantro into the curry. Serve rice, curry and vegetables onto each plate and embellishment with additional cilantro, whenever wanted.


अपनी पसंदीदा विधि का उपयोग करके, सब्जियों को निविदा तक भाप दें। सीताफल को कढ़ी में डाले। प्रत्येक प्लेट पर चावल, करी और सब्जियां परोसें और यदि वांछित हो, तो अतिरिक्त सीताफल के साथ गार्निश करें।


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