Mutton Yakhni Recipe
Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Delicious Mutton Yakhni...lets start.
Ingredients(सामग्री के)
1. Mutton-1/2
kg (मटन -1 / 2 किग्रा)
2. Curd / Yogurt- 1
kg (दही / दही- 1 किलो)
3. Mustard oil- 4
tbsp (सरसों का तेल- 4 बड़ा चम्मच)
4. Bay leaf- 2
(बे पत्ती- 2)
5. Cumin powder- 1/2
teaspoon (जीरा पाउडर- 1/2 चम्मच)
6. Coriander leaves-
for garnish (धनिया पत्ती- गार्निश के लिए)
7. Ginger-garlic paste-
1 teaspoon (अदरक-लहसुन का पेस्ट- 1 चम्मच)
8. Salt- to taste-(नमक- स्वाद के लिए)
9. Fennel powder- 1/2
teaspoon (सौंफ पाउडर- 1/2 चम्मच)
10. Cardamom green-
5/6(इलायची हरी- 5/6)
11. Cinnamon stick-
1inch piece(दालचीनी छड़ी- 1 इंच का टुकड़ा)
Directions(दिशा-निर्देश)
1. Clean and wash the
mutton appropriately. Take the mutton, salt and 1 cup of water in a pressing
factor cooker and pressing factor cook it on a high fire for one whistle, at
that point keep the fire low and cook for another 15-20 minutes or till the
mutton is appropriately cooked. Switch off the fire.
(मटन को अच्छी तरह से साफ करके धो लें। प्रेशर कुकर में मटन, नमक और 1 कप पानी लें और इसे एक सीटी के लिए तेज आंच पर पकाएं, फिर आंच को कम रखें और 15-20 मिनट तक या मटन ठीक से पकने तक पकाएं। आंच बंद कर दें।)
(दही को एक बाउल में लें और उसमें सौंफ पाउडर और जीरा पाउडर मिलाएं, इसे तब तक अच्छे से मिलाएं जब तक दही बनावट में नर्म न हो जाए।)
3. Warmth the oil in a wok and temper with the cinnamon stick, sound leaf and cardamom green. Saute for a couple of moments, at that point add ginger-garlic glue. Cook for another 1-2 minutes till the crude smell gone from the glue.
(एक कड़ाही में तेल गरम करें और दालचीनी की छड़ी, तेज पत्ता और इलायची के साथ तड़का लगाएँ। कुछ सेकंड के लिए सौते करें, फिर अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें। एक और 1-2 मिनट तक पकाएं जब तक कि कच्ची गंध पेस्ट से न चली जाए।)
4. Add the beaten curd
in the wok and cook it on high fire with constant mixing with spatula for 7-8
minutes.
(कड़ाही में पीटा हुआ दही डालें और इसे तेज आंच पर 7-8 मिनट तक स्पैचुला के साथ लगातार चलाते हुए पकाएं।)
5. Add mutton stock and
mutton pieces in the wok.
(मोक में मटन स्टॉक और मटन के टुकड़े डालें।)
6. Cook covered on a
medium flame till the gravy is thick, garnish with chopped coriander leaves.
Delicious mutton Yakhni is ready to serve, serve hot with chapatti and rice.
(ग्रेवी के गाढ़े होने तक मध्यम आंच पर ढककर पकाएं, कटी हुई धनिया पत्ती से गार्निश करें। स्वादिष्ट मटन यखनी चपाती और चावल के साथ परोसने के लिए तैयार है।)
Did you make this formula?
Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..
2 Comments
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteI’m not that much of an internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road south indian restaurant london
ReplyDelete