Quick Roasted Brussels Sprouts with Coconut Ginger Sauce
(नारियल के अदरक सॉस के साथ त्वरित भुना हुआ ब्रसेल्स स्प्राउट्स)
Tender roasted brussels sprouts tossed in a simple, spicy coconut ginger sauce. This vegan and gluten-free side dish comes together in less than 15 minutes.
INGREDIENTS(सामग्री के)
Spicy coconut ginger sauce(मसालेदार नारियल अदरक की चटनी)
½ cup light coconut milk(½ कप हल्का नारियल का दूध)
1 ½ teaspoons fresh grated ginger or ¾ teaspoon powdered ginger(1 ½ चम्मच ताजा कसा हुआ अदरक या ¾ चम्मच अदरक का पाउडर)
1 teaspoon agave nectar or sugar(1 चम्मच एगेव अमृत या चीनी)
1 teaspoon reduced sodium tamari or soy sauce(1 चम्मच सोडियम तमरी या सोया सॉस कम)
½ to 2 teaspoons chili garlic sauce (to taste)(½ 2 चम्मच चिली गार्लिक सॉस (स्वाद के लिए)
1 teaspoon rice vinegar (or lime juice) (1 चम्मच चावल का सिरका /या नीबू का रस)
Brussels sprouts(ब्रसल स्प्राउट)
¾ pound Brussels sprouts, nubby ends cut off, discolored leaves removed and sliced in half (smaller sprouts are better than large sprouts)
(¾ पाउंड ब्रसेल्स स्प्राउट्स, नब्बी छोरों को काट दिया जाता है, हटाए गए पत्तों को हटा दिया जाता है और आधे में कटा हुआ होता है (छोटे स्प्राउट्स बड़े स्प्राउट्स से बेहतर होते हैं)
(¾ पाउंड ब्रसेल्स स्प्राउट्स, नब्बी छोरों को काट दिया जाता है, हटाए गए पत्तों को हटा दिया जाता है और आधे में कटा हुआ होता है (छोटे स्प्राउट्स बड़े स्प्राउट्स से बेहतर होते हैं)
1 tablespoon coconut oil(1 बड़ा चम्मच नारियल तेल)
Sprinkle of sea salt(समुद्री नमक का छिड़काव करें)
INSTRUCTIONS(अनुदेश)
Step 1-Preheat your broiler. In a small saucepan over medium heat, combine the coconut milk, ginger, agave nectar and tamari. Add chili garlic sauce, to taste. Whisk the ingredients together and simmer for a couple of minutes to infuse the flavors, stirring often. Remove the pan from heat and stir in the rice vinegar.
(अपने ब्रॉयलर को पहले से गरम कर लें। मध्यम गर्मी के ऊपर एक छोटे सॉस पैन में, नारियल का दूध, अदरक, एगेव अमृत और इमली को मिलाएं। स्वाद के लिए मिर्च लहसुन सॉस जोड़ें। एक साथ सामग्री को मिलाएं और दो मिनट के लिए उबाल लें, अक्सर स्वाद को भड़काने के लिए। पैन को गर्मी से निकालें और चावल के सिरके में हिलाएं।)
Step 2-Set a 12-inch cast iron skillet over medium-high heat on the stove. Let it heat up for two to three minutes. It should be so hot that a few drops of water sizzle and quickly disappear after contact.
(स्टोव पर मध्यम-उच्च गर्मी पर एक 12 इंच कच्चा लोहा का कंबल सेट करें। इसे दो से तीन मिनट तक गर्म होने दें। यह इतना गर्म होना चाहिए कि पानी की कुछ बूंदें सीज़ल और संपर्क के बाद जल्दी से गायब हो जाएं।)
Step 3-Toss the prepared Brussels sprouts with olive oil and salt. Toss well, so that the sprouts are evenly coated in a thin layer of oil. Once the pan is hot, dump the sprouts into the pan and quickly rearrange them so the flat sides are face down. Let them cook for about two minutes, or until they are starting to brown on the bottom.
(तैयार ब्रसेल्स को जैतून के तेल और नमक के साथ छिड़के। अच्छी तरह से टॉस करें, ताकि स्प्राउट्स समान रूप से तेल की एक पतली परत में लेपित हों। एक बार जब पैन गर्म हो जाता है, तो स्प्राउट्स को पैन में डुबोएं और उन्हें जल्दी से पुनर्व्यवस्थित करें ताकि सपाट पक्ष नीचे हो। उन्हें लगभग दो मिनट के लिए पकने दें, या जब तक वे नीचे से भूरे रंग के न होने लगें।)
Step 4-Transfer the pan to your broiler. The pan will be heavy and hot so use oven mitts and be careful! Let the Brussels broil for about three minutes. Check the sprouts for doneness—their tops should be a little browned and the bottoms caramelized. How long you should leave them in there depends on your preferences and your oven.
(पैन को अपने ब्रॉयलर में ट्रांसफर करें। पैन भारी और गर्म होगा इसलिए ओवन माइट का उपयोग करें और सावधान रहें! ब्रसेल्स को लगभग तीन मिनट के लिए उबलने दें। दान के लिए स्प्राउट्स की जाँच करें - उनके सबसे ऊपर थोड़ा भूरा होना चाहिए और बोतलों को कारमेलाइज किया जाना चाहिए। आपको उन्हें कब तक वहां छोड़ना चाहिए यह आपकी प्राथमिकताओं और आपके ओवन पर निर्भर करता है।)
Step 5-Transfer the sprouts to a bowl, drizzle with coconut ginger sauce and serve.
अंकुरित अनाज को एक कटोरे में स्थानांतरित करें, नारियल अदरक सॉस के साथ बूंदा बांदी करें।
NOTES(टिप्पणियाँ)
PREPARATION TIPS:
If you want to make more than 2 servings at once, I’d suggest roasting the halved sprouts, lightly coated in coconut oil, at 400 degrees Fahrenheit on a rimmed baking sheet. Roast until tender and caramelized (around 20 to 25 minutes), turning halfway. Multiply the quantities of sauce ingredients as necessary.
यदि आप एक बार में 2 से अधिक सर्विंग्स बनाना चाहते हैं, तो मैं सुझाव देता हूं कि आप हल्की स्प्राउट्स को हल्के से नारियल के तेल में भूनकर, 400 डिग्री फ़ारेनहाइट पर एक बेकिंग शीट पर भूनें। निविदा और कारमेलाइज्ड (लगभग 20 से 25 मिनट) तक भूनें, आधा मोड़। आवश्यक के रूप में सॉस सामग्री की मात्रा गुणा करें।
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