Kashmiri Chicken
Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Kashmiri Chicken ...but before that lets start with some intro ...
The Indian recipe is a delectable non-vegetarian delight and is made by stewing chicken into curry. The curry is infused with flavours of spices and aroma making it a special recipe to serve the guests on special occasions.
Kashmiri Chicken Curry, as the name suggests, is a native to Kashmir. This Kashmiri recipe, like all others, is full of authentic spices with a unique Kashmiri twist.
Follow the recipe guide to know how to make it at home and impress your guests.
Ingredients(सामग्री के)
- 4 tablespoons vegetable oil(4 बड़े चम्मच वनस्पति तेल)
- 2 bay leaves(2 बे पत्ती)
- 4 cloves(4 लौंग)
- 6 green cardamom pods(6 हरी इलायची की फली)
- 2 black cardamom pods(2 काली इलायची की फली)
- 1 small–medium onion, peeled and sliced(1 छोटा-मध्यम प्याज, खुली और कटा हुआ)
- 1/4 inch piece of fresh ginger, peeled(ताजा अदरक का 1/4 इंच का टुकड़ा, छिलका)
- 5 cloves of garlic, peeled(लहसुन की 5 लौंग, छील)
- Salt, to taste(नमक स्वादअनुसार)
- 3/4 teaspoons pure red chile powder (or paprika or Kashmiri chile powder, for color)-(3/4 चम्मच शुद्ध लाल मिर्च पाउडर (या रंग के लिए पपरीका या कश्मीरी चिली पाउडर))
- 1 rounded teaspoon ground cumin(1 गोल चम्मच जीरा)
- 1 rounded teaspoon ground coriander(1 गोल चम्मच पिसा हुआ धनिया)
- 3 medium–large tomatoes, puréed(3 मध्यम बड़े टमाटर, प्यूरीड)
- 1 1/2 pounds chicken pieces or 4 leg quarters, skinned (1 1/2 पाउंड चिकन के टुकड़े या 4 पैर वाले क्वार्टर, चमड़ी)
Directions(दिशा-निर्देश)
Step1- Heat the oil in a thick-bottom non-stick wok.(एक मोटे नॉन-स्टिक कड़ाही में तेल गरम करें।)
Step 2-Fry the onions to pink, add the whole spices and cook for 1-2 minutes.(प्याज को गुलाबी होने तक भूनें, पूरे मसाले डालें और 1-2 मिनट तक पकाएँ।)
Step 3-Add the chicken pieces and stir fry for 3-4 mins.(चिकन के टुकड़े डालें और 3-4 मिनट के लिए भूनें।)
Step 4-Lower the heat and add the garlic, ginger, salt, garam masala, ground almonds and red chilli powder.(गर्मी कम करें और लहसुन, अदरक, नमक, गरम मसाला, बादाम और लाल मिर्च पाउडर डालें।)
Step 5-Stir fry for 2-3 minutes.(2-3 मिनट के लिए भूनें।)
Step 6-Beat the yogurt and add it in, stir for another few mins.(दही मारो और इसे कुछ और मिनटों के लिए हिलाओ।)
Step 7-Add the apples and chopped coriander, cover and cook for 10-15 minutes.(सेब और कटा हरा धनिया डालें, ढककर 10-15 मिनट तक पकाएँ।)
Step 8-When the chicken is cooked, transfer to a serving dish, and garnish with toasted almond flakes and chopped coriander leaves.(जब चिकन पकाया जाता है, एक सेवारत डिश में स्थानांतरित करें, और टोस्टेड बादाम के गुच्छे और कटा हुआ धनिया पत्ती से गार्निश करें।)
Did you make this formula?
Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..
Enjoy!!!
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