Indian Village Chicken Curry Recipe|Indian Recipe|Recipe|Food Blog|Food Lover|Chicken Recipe In Hindi

 



Indian Village Chicken Curry Recipe


Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Chicken Curry in Indian village style ...but before that lets start with some intro ...

This straightforward Indian chicken curry is made in the style regular to the villages in Konkan, along the west bank of India

Utilizing bone-in chicken loans the meat a more extravagant, gamey flavor that is with regards to how this dish was customarily made, utilizing free-meandering fowls. A substantial hand with flavors, including turmeric, coriander, cumin, and cinnamon, in addition to a lot of bean stew, leaves this dish strongly delightful and searing. Serve it over white rice.

Ingredients(सामग्री के)

For the Chicken Marinade(चिकन मैरिनड के लिए:)

  1. 2 tablespoons ginger-garlic glue (2 बड़े चम्मच अदरक-लहसुन गोंद)
  2. 1/2 tablespoon turmeric powder (1/2 बड़ा चम्मच हल्दी पाउडर)
  3. 1 tablespoon red chile powder (1 बड़ा चम्मच लाल मिर्च पाउडर)
  4. 1 pound (450g) bone-in chicken drumsticks and thighs, alternatively cut down the middle through the bone with a knife
    (1 पाउंड (450 ग्राम) हड्डी में चिकन ड्रमस्टिक्स और जांघों, वैकल्पिक रूप से एक चाकू के साथ हड्डी के माध्यम से बीच में कटौती)
  5. Legitimate salt(वैध नमक)
For the Spice Paste:(स्पाइस पेस्ट के लिए:)

  1. 1 teaspoon unroasted sesame seeds(1 चम्मच अनार के दाने)
  2. 1 teaspoon cumin seeds(1 चम्मच जीरा)
  3. 1 teaspoon coriander seeds(1 चम्मच धनिया के बीज)
  4. 6 dry Kashmiri chiles(6 सूखी कश्मीरी मिर्च)
  5. 5 peppercorns(5 काली मिर्च)
  6. One 1/2-inch stick cinnamon(एक 1/2-इंच की छड़ी दालचीनी)
  7. 3 cloves(3 लौंग)
  8. 2 tablespoons fresh grated coconut(2 बड़े चम्मच ताजा कसा हुआ नारियल)
  9. 1 cup (240ml) water(1 कप (240 मिली) पानी)
For the Curry(करी के लिए)

  1. 2 tablespoons (30ml) vegetable oil(2 बड़े चम्मच (30 मिली) वनस्पति तेल)
  2. 3 slit green chiles(3 हरी मिर्च काट लें)
  3. 3 bay leaves(3 बे पत्ती)
  4. 1 medium onion, finely chopped(1 मध्यम प्याज, बारीक कटा हुआ)
  5. Fluffy white rice, for serving(सेवा के लिए, सफेद चावल)


Directions(दिशा-निर्देश) Step-by-Step


Step 1- To Marinate the Chicken: In a little bowl, combine as one ginger-garlic glue, turmeric powder, and 1 tablespoon of the red chile powder. Season chicken done with salt, at that point rub done with marinade. Put in a safe spot.

(चिकन को मैरीनेट करने के लिए: एक छोटे कटोरे में, अदरक-लहसुन का पेस्ट, हल्दी पाउडर, और लाल मिर्च पाउडर का 1 बड़ा चम्मच मिलाएं। नमक के साथ सभी पर सीजन चिकन, फिर सभी को अचार के साथ रगड़ें। रद्द करना।)

Step 2For the Spice Paste: Heat a cast iron skillet until smoking, then turn the heat down. Toast sesame seeds, cumin seeds, coriander seeds, Kashmiri chiles, peppercorns, cinnamon stick, and cloves until they release their aroma, about 15 seconds, stirring constantly so they don't burn. Set aside to cool.

(स्पाइस पेस्ट के लिए- Garam करने तक एक कच्चा लोहे का कड़ाही गरम करें, फिर गर्मी को कम करें। टोस्ट तिल के बीज, जीरा, धनिया के बीज, कश्मीरी बवासीर, पेपरकॉर्न, दालचीनी छड़ी, और लौंग जब तक वे अपनी सुगंध जारी नहीं करते, लगभग 15 सेकंड, लगातार सरगर्मी करें ताकि वे जलाएं नहीं। ठंडा करने के लिए अलग सेट करें।)

Step 3- Once toasted spices have cooled, using an immersion blender or countertop blender, blend spices with coconut and 3 tablespoons (45ml) water until a smooth paste has formed. Set aside.

(एक बार टोस्टेड मसालों के ठंडा होने के बाद, एक  ब्लेंडर  का उपयोग करके, एक चिकनी पेस्ट बनने तक नारियल और 3 बड़े चम्मच (45 मिलीलीटर) पानी के साथ मसालों को मिलाएं। रद्द करना।)

Step 4- For the Curry: In a heavy-bottomed, lidded saucepan, heat oil until shimmering, then turn the heat down. Add green chiles and bay leaves. Stir until fragrant, about 15 seconds. Add onion and keep stirring until soft but not brown, about 5 minutes.

(कढ़ी के लिए: एक भारी तले की, लसदार चटनी में, तेल को झिलमिलाते हुए गरम करें, फिर आँच को धीमा कर दें। हरी मिर्च और बे पत्ती डालें। सुगंधित होने तक हिलाओ, लगभग 15 सेकंड। प्याज डालें और लगभग 5 मिनट तक नरम लेकिन भूरा नहीं होने तक हिलाते रहें।)

Step 5- Add spice paste and keep stirring until fragrant and until oil floats on top, about 10 minutes. Add marinated chicken pieces and stir until coated in the spice mix, about 5 minutes. Add remaining water to thin out the mixture for more gravy.

(मसाले का पेस्ट डालें और सुगंधित होने तक और तेल के ऊपर, लगभग 10 मिनट तक हिलाते रहें। मसालेदार चिकन के टुकड़े डालें और मसाले के मिश्रण में लगभग 5 मिनट तक हिलाएँ। अधिक ग्रेवी के लिए मिश्रण को पतला करने के लिए बचा हुआ पानी डालें।)

Step 6-Season with salt, stir once, and cover pot. Turn heat to medium. Cook for about 15 minutes or until chicken is tender. Open lid, stir, and serve hot with fluffy white rice.

(नमक के साथ सीजन, एक बार हलचल, और पॉट को कवर करें। आँच को मध्यम कर दें। लगभग 15 मिनट या चिकन के निविदा होने तक पकाएं। ढक्कन खोलें, हलचल करें, और सफेद चावल के साथ गर्म परोसें।)

Did you make this formula? 

Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..

Enjoy!!!

Post a Comment

0 Comments