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Gobi Manchurian Recipe

Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Delicious Gobi Manchurian...lets start.

You can follow the step by step process along with photos and prepare it at home for your next tea session. I hope you will love it.

 Ingredients(सामग्री के)

For Florets

1) 1/2 cup Cornflour (1/2 कप कॉर्नफ्लोर)

2) 5 tablespoons Maida (5 बड़े चम्मच मैदा)

3) Medium size Cauliflower broken into medium size florets.
    ( मध्यम आकार के फूलगोभी में मध्यम आकार की फूलगोभी टूटी)

4) 1/2 teaspoon Garlic Paste (1/2 चम्मच लहसुन का पेस्ट)

5) 1/2 teaspoon Ginger Paste (1/2 चम्मच अदरक का पेस्ट)

6) 1/2 cup Water (1/2 कप पानी)

7) Cooking Oil (खाना पकाने का तेल)

8) Salt (नमक)

For Sauté

1½ teaspoons Garlic Paste

2 teaspoons Ginger Paste

2 Green Chillies, finely chopped

1 large Onion, finely chopped

1 small Green Capsicum, finely chopped

1½ tablespoons Soy Sauce

1/2 tablespoon Chilli Sauce

2 tablespoons Tomato Ketchup/ Tomato Sauce

2 tablespoons Cooking Oil

2 tablespoons Spring Onion, finely chopped

Salt

 

चम्मच लहसुन का पेस्ट

2 चम्मच अदरक का पेस्ट

2 हरी मिर्च, बारीक कटी हुई

1 बड़ा प्याज, बारीक कटा हुआ

1 छोटा हरा शिमला मिर्च, बारीक कटा हुआ

बड़े चम्मच सोया सॉस

1/2 बड़ा चम्मच मिर्च सॉस

2 बड़े चम्मच टमाटर केचप / टमाटर सॉस

2 बड़े चम्मच कुकिंग ऑयल

2 बड़े चम्मच स्प्रिंग अनियन, बारीक कटा हुआ

नमक


Directions(दिशा-निर्देश)

Directions for Florets:

1. Bubble cauliflower florets in salted water over medium fire for 3-4 minutes. Subsequent to bubbling, channel overabundance water and wipe off florets on tissue paper.

(3-4 मिनट के लिए मध्यम आंच पर नमकीन पानी में फूलगोभी के फूलों को उबालें। उबलने के बाद, टिशू पेपर पर अतिरिक्त पानी और पैट ड्राई फ्लोरेट्स डालें)

2. Blend maida, corn flour, 1/2 teaspoon ginger glue, 1/2 teaspoon garlic glue and salt in a bowl. Add water (approx. 1/2 cup) gradually and mix to make a player. Ensure that hitter isn't excessively thick or not very flimsy. Its thickness ought to be like thickness of dosa player. Add all florets in hitter and blend well. For amazing manchurian, player should cover florets equally.

(एक कटोरे में मैदा, मकई का आटा, 1/2 चम्मच अदरक का पेस्ट, 1/2 चम्मच लहसुन का पेस्ट और नमक मिलाएं। पानी जोड़ें (लगभग 1/2 कप) थोड़ा थोड़ा करके और घोल बनाने के लिए हिलाएं। सुनिश्चित करें कि बैटर ज्यादा गाढ़ा हो और ज्यादा पतला। इसकी मोटाई डोसा बैटर की मोटाई के समान होनी चाहिए। बैटर में सभी फ़्लोरेट डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। सही मंचूरियन के लिए, बल्लेबाज को समान रूप से फूलों का कोट करना चाहिए।)

3. Heat oil in kadai (frying pan) over medium flame. Carefully drop or slide 6 to 8 florets in oil and deep fry over medium flame until they turn golden brown. Drain and transfer deep fried florets over paper napkin to a plate. Deep fry remaining florets.

(मध्यम आंच पर कढाई (फ्राइंग पैन) में तेल गरम करें। ध्यान से तेल में 6 से 8 फूलों को गिराएं या मध्यम आंच पर गहरा भूनें जब तक कि वे सुनहरे भूरे रंग के हो जाएं। एक प्लेट में पेपर नैपकिन के ऊपर गहरे तले हुए फूलों को सूखा और स्थानांतरित करें। बचे हुए फ्लोर को डीप फ्राई करें।)

Method for Sauté:

1. Warmth 2-tablespoons oil in a wide, meager lined container or wok on medium fire. Add 2 teaspoons ginger glue, 1½ teaspoons garlic glue, slashed green chillies, hacked capsicum and cleaved onion.

(मध्यम आंच पर एक चौड़े, पतले तले वाले पैन या कड़ाही में 2-चम्मच तेल गरम करें। 2 चम्मच अदरक का पेस्ट, 1 t चम्मच लहसुन का पेस्ट, कटी हुई हरी मिर्च, कटी हुई शिमला मिर्च और कटा हुआ प्याज डालें।)

2. Sauté them on high flame for 3-4 minutes.

(उन्हें 3-4 मिनट के लिए उच्च लौ पर करें।)

3. Add soy sauce, tomato ketchup, chilli sauce and salt.

(सोया सॉस, टोमैटो केचप, मिर्च सॉस और नमक डालें।)

4. Continuous and cook for a minute.

(निरंतर और एक मिनट के लिए खाना बनाना)

5. Add deep fried florets. (डीप फ्राइड फ्लोरेट्स डालें।)

6. Mix deep fried florets with other ingredients in pan for 1-2 minutes keeping flame on high.

(पैन में अन्य सामग्री के साथ गहरे तले हुए फ्लोरेट्स को 1-2 मिनट तक तेज आंच पर रखें।)

7. Transfer it to a plate and garnish with spring onion. Serve it hot with tomato ketchup and chilli sauce.

(इसे एक प्लेट में स्थानांतरित करें और वसंत प्याज के साथ गार्निश करें। इसे टोमैटो केचप और चिल्ली सॉस के साथ गर्मागर्म सर्व करें।)



Did you make this formula? 

Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..

Enjoy!!!


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