Paneer
Manchurian
Hello Friends welcome
to my another food blog here we will learn how to
make Delicious Paneer Manchurian...lets start.
You can follow the
step by step process along with photos and prepare it at home for your next tea
session. I hope you will love it.
Ingredients(सामग्री के)
1
4
tablespoons Cornflour (4 बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर)
2. 2
tablespoons Maida (2 बड़े चम्मच मैदा)
3.
250
gms (1/2 lbs) Paneer
(250 ग्राम पनीर)
4. 1/2 teaspoon Garlic Paste (1/2 चम्मच लहसुन का पेस्ट)
5. 1/2 teaspoon Ginger Paste (1/2 चम्मच अदरक का पेस्ट)
6. 1/3 cup Water (1/2 कप पानी)
7. Cooking Oil (खाना पकाने का तेल)
8. Salt (नमक)
9. 250 gms Paneer(250 ग्राम पनीर)
For Sauté
1/2 teaspoons Garlic Paste |
1/2 teaspoons Ginger Paste |
2 Green Chillies, finely chopped |
1 small Onion, finely chopped |
1/4 small Green Capsicum, finely
chopped |
1 tablespoons Soy Sauce |
1/2 tablespoon Chilli Sauce |
2 tablespoons Tomato Ketchup/
Tomato Sauce |
2 tablespoons Cooking Oil |
2 tablespoons Spring Onion, finely
chopped |
Salt |
1/2 चम्मच लहसुन का पेस्ट |
1/2 चम्मच अदरक का पेस्ट |
2 हरी मिर्च, बारीक कटी हुई |
1 बड़ा प्याज, बारीक कटा हुआ |
1/4 छोटा हरा शिमला मिर्च, बारीक कटा हुआ |
1 बड़े चम्मच सोया सॉस |
1/2 बड़ा चम्मच मिर्च सॉस |
2 बड़े चम्मच टमाटर केचप / टमाटर सॉस |
2 बड़े चम्मच कुकिंग ऑयल |
2 बड़े चम्मच स्प्रिंग अनियन, बारीक कटा हुआ |
नमक |
Directions(दिशा-निर्देश)
1. Cut paneer into
little shapes. Blend maida flour, cornflour, salt, ginger glue and garlic glue
with 1/4 cup water in a bowl and make a thick player. Add paneer shapes in
arranged hitter, blend and let them marinate for 20 minutes.
(पनीर (पनीर) को छोटे क्यूब्स में काटें। एक कटोरे में मैदा का आटा, कॉर्नफ्लोर, नमक, अदरक का पेस्ट और 1/4 कप पानी मिलाकर गाढ़ा घोल तैयार करें। तैयार बैटर में पनीर क्यूब्स डालें, मिलाएँ और उन्हें 20 मिनट के लिए मैरीनेट होने दें।)
2. Heat oil
in kadai (pan). Deep fry marinated, batter coated paneer cubes over medium
flame until they turn golden brown.
3. Drain and
transfer them to plate having absorbent kitchen paper spread on it.
Method for Sauté:
1. Heat 2 tablespoons
oil in a wide, thin-bottomed pan on medium flame. Add ginger paste, garlic
paste and sauté for 30 seconds on medium flame.
2. Add
chopped green chilli, diced capsicum and diced onion. Sauté for 2-3 minutes.
3. Add soy sauce, tomato
ketchup, chilli sauce and salt. Add fried paneer pieces and spring onion; mix
well. Toss everything multiple times and cook for 1-2 minutes on high flame.
4. Paneer manchurian dry
is ready. Garnish with chopped spring onion and serve. (पनीर मंचूरियन ड्राई तैयार है। कटा हुआ वसंत प्याज के साथ गार्निश करें और परोसें।)
Did you make this formula?
Kindly let me know how it showed up for you!
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Enjoy!!!
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