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Paneer Manchurian

Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Delicious Paneer Manchurian...lets start.

You can follow the step by step process along with photos and prepare it at home for your next tea session. I hope you will love it.

Ingredients(सामग्री के)

   4 tablespoons Cornflour (4 बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर)

2.   2 tablespoons Maida (2 बड़े चम्मच मैदा)

3.   250 gms (1/2 lbs) Paneer (250 ग्राम पनीर)

4.   1/2 teaspoon Garlic Paste (1/2 चम्मच लहसुन का पेस्ट)

5.   1/2 teaspoon Ginger Paste (1/2 चम्मच अदरक का पेस्ट)

6.   1/3 cup Water (1/2 कप पानी)

7.   Cooking Oil (खाना पकाने का तेल)

8.   Salt (नमक)

9.   250 gms Paneer(250 ग्राम पनीर)



For Sauté

1/2 teaspoons Garlic Paste

1/2 teaspoons Ginger Paste

2 Green Chillies, finely chopped

1 small Onion, finely chopped

1/4 small Green Capsicum, finely chopped

1 tablespoons Soy Sauce

1/2 tablespoon Chilli Sauce

2 tablespoons Tomato Ketchup/ Tomato Sauce

2 tablespoons Cooking Oil

2 tablespoons Spring Onion, finely chopped

Salt

 

1/2 चम्मच लहसुन का पेस्ट

1/2 चम्मच अदरक का पेस्ट

2 हरी मिर्च, बारीक कटी हुई

1 बड़ा प्याज, बारीक कटा हुआ

1/4 छोटा हरा शिमला मिर्च, बारीक कटा हुआ

1 बड़े चम्मच सोया सॉस

1/2 बड़ा चम्मच मिर्च सॉस

2 बड़े चम्मच टमाटर केचप / टमाटर सॉस

2 बड़े चम्मच कुकिंग ऑयल

2 बड़े चम्मच स्प्रिंग अनियन, बारीक कटा हुआ

नमक


Directions(दिशा-निर्देश)

1. Cut paneer into little shapes. Blend maida flour, cornflour, salt, ginger glue and garlic glue with 1/4 cup water in a bowl and make a thick player. Add paneer shapes in arranged hitter, blend and let them marinate for 20 minutes.

(पनीर (पनीर) को छोटे क्यूब्स में काटें। एक कटोरे में मैदा का आटा, कॉर्नफ्लोर, नमक, अदरक का पेस्ट और 1/4 कप पानी मिलाकर गाढ़ा घोल तैयार करें। तैयार बैटर में पनीर क्यूब्स डालें, मिलाएँ और उन्हें 20 मिनट के लिए मैरीनेट होने दें।)

2. Heat oil in kadai (pan). Deep fry marinated, batter coated paneer cubes over medium flame until they turn golden brown.

(कढाई (पैन) में तेल गरम करें। डीप फ्राई मैरीनेट, बैटर कोटेड पनीर क्यूब्स को मध्यम आंच पर सुनहरा भूरा होने तक तलें।)

3. Drain and transfer them to plate having absorbent kitchen paper spread on it.

(नाली और उस पर फैले शोषक किचन पेपर को प्लेट में स्थानांतरित करें)

Method for Sauté:

1. Heat 2 tablespoons oil in a wide, thin-bottomed pan on medium flame. Add ginger paste, garlic paste and sauté for 30 seconds on medium flame.

(मध्यम आंच पर एक चौड़े, पतले तले वाले पैन में 2 बड़े चम्मच तेल गरम करें। मध्यम आंच पर 30 सेकंड के लिए अदरक का पेस्ट, लहसुन का पेस्ट और सॉस डालें।)

2. Add chopped green chilli, diced capsicum and diced onion. Sauté for 2-3 minutes.

(कटी हुई हरी मिर्च, शिमला मिर्च और प्याज़ मिलाएं। 2-3 मिनट के लिए)

3. Add soy sauce, tomato ketchup, chilli sauce and salt. Add fried paneer pieces and spring onion; mix well. Toss everything multiple times and cook for 1-2 minutes on high flame.

(सोया सॉस, टोमैटो केचप, मिर्च सॉस और नमक डालें। तली हुई पनीर के टुकड़े और वसंत प्याज जोड़ें; अच्छी तरह से मलाएं। कई बार सब कुछ टॉस करें और 1-2 मिनट तक तेज आंच पर पकाएं।)

4. Paneer manchurian dry is ready. Garnish with chopped spring onion and serve. (पनीर मंचूरियन ड्राई तैयार है। कटा हुआ वसंत प्याज के साथ गार्निश करें और परोसें।)


 

Did you make this formula? 

Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..

Enjoy!!!


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