Vegetable Manchurian Gravy
Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Delicious Vegetable Manchurian Gravy...lets start.
You can follow
the step by step process along with photos and prepare it at home for your next
tea session. I hope you will love it.
Ingredients(सामग्री के)
For
Veg Manchurian Balls
1. 1/3 cup Maida
(1/3 कप मैदा)
2. 2 tablespoons Cornflour
(2 बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर)
3. 3/4 cup shredded Carrot (3/4 कप कटा हुआ गाजर)
4. 3/4
cup shredded Cabbage (3/4 कप कटा हुआ गोभी)
5. 1/2
cup finely chopped Capsicum (1/2 कप बारीक कटी हुई शिमला मिर्च)
6. 1finely chopped Green Chilli (1हरी मिर्च को कटा हुआ)
7. 1/2 teaspoon Pepper Powder
(1/2 चम्मच काली मिर्च पाउडर)
8. 1 pinch Ajinomoto
(एक चुटकी अजीनोमोटो)
9. 1 teaspoon + for deep frying Cooking Oil
10. Salt(नमक)
For Gravy
2
teaspoons crushed Ginger |
2
Green Chillies, slit and cut into halves |
1
tablespoon minced Garlic |
2
tablespoons finely chopped Spring Onion |
1
tablespoon Cooking Oil |
2
tablespoons Soy Sauce |
1/2
tablespoon Chilli Sauce |
2 tablespoons Tomato Ketchup |
1
teaspoon Pepper Powder |
2
tablespoons Cornflour |
2
cups Water |
Salt |
2 चम्मच अदरक
को कुचल दिया |
2 हरी मिर्च, काटें और
हिस्सों में काट लें |
1 बड़ा चम्मच लहसुन |
2 बड़े चम्मच बारीक कटा
स्प्रिंग अनियन |
1 बड़ा चम्मच कुकिंग ऑयल |
2 बड़े चम्मच सोया
सॉस |
1/2 बड़ा चम्मच मिर्च सॉस |
2 बड़े चम्मच टमाटर केचप |
1 चम्मच पीपर
पाउडर |
2 बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर |
2 कप पानी |
नमक |
Directions(दिशा-निर्देश)
Making
Manchurian Balls:
1. Take a bowl, add shredded carrot, shredded
cabbage, chopped capsicum and chopped green chilli, 1 teaspoon oil, pepper
powder, a pinch of ajinomoto maida, cornflour and salt.
(एक कटोरी लें, उसमें कटा हुआ गाजर, कटा हुआ गोभी, कटी हुई शिमला मिर्च और कटी हुई हरी मिर्च, 1 चम्मच तेल, काली मिर्च पाउडर, एक चुटकी अजीनोमोटो, मैदा, कॉर्नफ्लोर और नमक डालें।)
2. Mix all ingredients properly. Prepare 10-12
small round shaped balls from the mix. Do not add water in the mix for making
balls as water from vegetables will be sufficient to bind them. In case mix is
not binding properly and small balls cannot be made, add some water in the
mixture.
3. Heat oil in a kadai (pan). Deep fry prepared
balls on medium flame until they turn golden brown. Drain excess oil and
transfer them to plate.
Method for Making Gravy Vegetable
Manchurian:
1. Dissolve 2 tablespoons cornflour in a 1
cup normal water.
2. Heat 1 tablespoon oil in a pan. Add
minced ginger, minced garlic, chopped green chilli and chopped spring onion.
Sauté for a minute. Add soy sauce, chilli sauce and tomato ketchup; sauté for a
minute.
3. Pour 2 cups water, pepper powder and salt.
Bring mixture to boil over medium flame. When it starts boiling, let it boil
for a minute.
4. Add dissolved cornflour in a pan. Mix all gravy ingredients properly. Cook it on low flame for 1-2 minutes.
(एक पैन में भंग कॉर्नफ्लोर डालें। सभी ग्रेवी सामग्री को ठीक से मिलाएं। इसे धीमी आंच पर 1-2 मिनट तक पकाएं।)5. Add deep fried balls and cook for 3 minutes over medium flame.
( डीप फ्राई बॉल्स डालकर मध्यम आंच पर 3 मिनट तक पकाएं।)
6. Turn off flame and garnish it with chopped
spring onion. Enjoy hot and spicy veg cabbage manchurian with Chinese fried
rice.( आंच को बंद कर दें और कटे हुए स्प्रिंग प्याज से गार्निश करें। चाइनीज फ्राइड राइस के साथ गर्मागर्म और मसालेदार सब्जी गोभी मंचूरियन का आनंद लें।)
Did you make this formula?
Kindly let me know how it showed up for you!
Leave a remark beneath..
Enjoy!!!
0 Comments