Masoor Dal Pakori Recipe
Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Delicious Masoor Dal Pakori...lets start.
You can follow the step by step process along with photos and
prepare it at home for your next tea session. I hope you will love it.
Ingredients(सामग्री के)
1 Malka Masoor Dal/ Pink
lentils - 1 cup(मलका मसूर दाल / गुलाबी दाल - 1 कप)
2. Garlic – 8/10
cloves (लहसुन - 8-10 लौंग)
3. Cumin seeds - 1
teaspoon (जीरा - 1 चम्मच)
4. Onion, chopped -
2 (प्याज, कटा हुआ - 2)
5. Green chilly, chopped
- 4 (हरी मिर्च, कटी हुई - 4)
6. Ginger, grated -
1/2 teaspoon (अदरक, कद्दूकस किया हुआ - 1/2 चम्मच)
7. Salt to taste
(स्वाद के लिए नमक)
8. Coriander leaves,
chopped- 1 bunch (धनिया पत्ती, कटा हुआ- 1 गुच्छा)
9. Vegetable oil - for
deep frying (तेल - गहरे तलने के लिए)
Directions(दिशा-निर्देश)
1. Clean, wash and soak
the dal for 3-4 hours.
(3-4 घंटे के लिए दाल को साफ, धोएं और भिगोएँ।)
2. Strain the water using a strainer. Take the soaked dal in a grinder and add garlic and cumin seeds. Grind it coarsely. Don’t add water while grinding the dal.
(एक झरनी का उपयोग कर पानी तनाव। भीगी हुई दाल को ग्राइंडर में लें और उसमें लहसुन और जीरा डालें। इसे बारीक पीस लें। दाल को पीसते समय पानी न डालें।)
3. Take the ground dal in a bowl, add
chopped onion, green chilly, coriander leaves, salt and grated ginger. Mix it
well.
(एक कटोरे में पिसी हुई दाल लें, उसमें कटी प्याज, हरी मिर्च, धनिया पत्ती, नमक और कद्दूकस किया हुआ अदरक डालें। इसे अच्छे से मिलाएं।)
4. Heat the wok/ kadhai with oil and take a
spoon of mixture and put it in the hot oil. Deep fry it on low flame till
golden and crisp from all the sides. Do it same with the rest of the mixture.
(वोक / कढाई को तेल से गरम करें और एक चम्मच मिश्रण लें और गर्म तेल में डालें। इसे धीमी आंच पर सुनहरा होने तक भूनें और सभी तरफ से कुरकुरा करें। बाकी मिश्रण के साथ भी ऐसा ही करें)
5. Take
out the fried Pakori in plate. Serve hot with your favorite dip, sauce or
chutney.
(तले हुए पकोड़ी को प्लेट में निकाल लीजिए। अपने मनपसंद डिप, सॉस या चटनी के साथ गर्मागर्म सर्व करें।)
Did you make this formula?
Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..
0 Comments