Hyderabadi Chicken Biryani
Hello
Friends welcome to my another food blog here we will learn how to
make Hyderabadi Chicken Biryani ...lets start with intro
Here is the recipe of
Authentic Hyderabadi Biryani that I prepared for Lunch in the weekend.
I got quite a lot of
recipes that claimed to be the authentic Hyderabadi Biryani but I always felt
something is missing, until today when I finally managed to prepare it after a
few trial and errors.
So, if you want to prepare this Hyderabadi Biryani at home, then
follow the exact step by step method mentioned below. I hope you are going
to love it.
Ingredients to
marinate the chicken(
Ingredients(
Chicken-
Fried onions1cup (
Ginger-garlic paste 2 teaspoon(
Oil 1 cup(
Lemon juice 2 teaspoon(
Coriander leaves 1/2 cup(
Turmeric powder/ haldi 1/4 teaspoon(
Red chilly powder/ lal mirch 1.5 teaspoon(
Salt to taste(
Cinnamon stick/ dalchini 2-3(दालचीनी 2-3)
Cardamom green/ choti elaichi 5(
Curd/dahi 1 cup(
Vegetable oil 1 cup(
Green chilly, chopped 4(
Mace/ javitri 1/2 blade(
Ingredients
for cooking the Rice(चावल पकाने के लिए सामग्री)
Ingredients(सामग्री के)
Basmati Rice 1/2 kg ( बासमती चावल 1/2 कि.ग्रा)
Cumin seeds/ zeera 1
teaspoon (जीरा / ज़ीरा 1 चम्मच)
Bay leaf/ tejpatta 2 ( बे पत्ती / तेजपत्ता २)
Cinnamon stick/ dalchini
2 (दालचीनी की छड़ी / दालचीनी २)
Cloves/laung 4-5 (लौंग / लौंग 4-5)
Black pepper/ kalimirch
1 teaspoon (काली मिर्च / कालीमिर्च 1 चम्मच)
Cardamom brown/ badi
elaichi 1 ( इलायची भूरा / बुराड़ी इलाची १)
Cardamom green/ choti
elaichi 3-4 (इलायची हरी / चोती इलाची ३-४)
Salt to taste (नमक स्वादअनुसार)
Others
Ingredients(अन्य सामग्री)
Kesar/ saffron-few
strands (केसर / केसर-कुछ किस्में)
Kewra water- 3 tbsp (केवड़ा पानी- 3 बड़े चम्मच)
Milk- 2 tbsp
(दूध- 2 बड़े चम्मच)
Ghee- 1/2 cup
(घी- 1/2 कप)
Wheat dough/ aata- to
cover the pot/wok (गेहूं का आटा/ कड़ाही को कवर करने के लिए)
Directions(दिशा-निर्देश)
Step 1-
Save all the elements for
Marinating the chicken prepared. Join all the fixings referenced in the table
"Fixings to marinate the chicken" in a major wok/plate/thali as
demonstrated in the picture below and blend it well.
तैयार चिकन को मैरीनेट करने के लिए सभी सामग्री रखें। तालिका में बताई गई सभी सामग्रियों को "चिकन को मैरिनेट करने के लिए" एक बड़ी कड़ाही / प्लेट / थाली में मिलाएं जैसा कि चित्र में दिखाया गया है और इसे अच्छी तरह मिलाएं।
Step 2-
Keep it aside for an hour.
Take the warm milk in a small bowl and add kesar. Keep it aside.
(इसे एक घंटे के लिए अलग रख दें। एक छोटे कटोरे में गर्म दूध लें और केसर डालें। इसे एक तरफ रख दें)
Step 3-
We need to heat up the rice for biryani. Take a
major wok and add sufficient water (approx. 2 liters) and add all the fixings
referenced in the table " Ingredients for cooking the Rice", cover it
and let it bubble.
हमें बिरयानी के लिए चावल उबालने होंगे। एक बड़ी कड़ाही लें और उसमें पर्याप्त मात्रा में पानी (लगभग 2 लीटर) डालें और तालिका में उल्लिखित सभी सामग्री "चावल पकाने की सामग्री" डालें और इसे ढंक दें और इसे उबलने दें।
Step 4-
At the
point when the water begins bubbling add drenched rice. Cook it on high fire
till the rice is 3/4 section cooked. Channel the water, keep the rice in a
sifter to eliminate the overabundance water.
जब पानी उबलने लगे तो भीगे हुए चावल डालें। इसे तेज आंच पर तब तक पकाएं जब तक कि चावल 3/4 भाग पक न जाए। पानी को सूखा दें, अतिरिक्त पानी को हटाने के लिए चावल को एक छलनी में रखें।
Take
another large wok and add marinated chicken alongside 1 cup of water, blend it
well. Presently add bubbled rice on the marinated chicken.
एक और बड़ा कड़ाही लें और इसमें 1 कप पानी के साथ मैरीनेट किया हुआ चिकन डालें, इसे अच्छी तरह मिलाएँ। अब मैरीनेट किए हुए चिकन पर उबले हुए चावल डालें।
Step 6-
Sprinkle
kesar-milk blend and kewra water on the rice and put some seared onions as
well. Pour ghee equally in general rice.
चावल पर केसर-दूध का मिश्रण और केवड़ा पानी छिड़कें और कुछ तले हुए प्याज भी डालें। पूरे चावल पर समान रूप से घी डालें।
Step 7-
Cover and seal with the wheat mixture as demonstrated beneath in the picture.
Step 8-
Cook it on a medium fire for 5 minutes, at
that point keep the fire low and cook for 35-40 minutes. Switch off the fire.
Open the wok and blend the biryani. Since in this formula we put the chicken at
the lined of the wok, so consistently blend it prior to serving.
Step
9-
Presently, mixed it with the goal that the
juice of the chicken similarly circulate to all the rice. Embellishment for
certain more singed onions, Serve hot with raita chutney
अब, चिकन का रस सभी चावल को समान रूप से वितरित करें। कुछ और तले हुए प्याज से गार्निश करें, रायता चटनी के साथ परोसें
Step
10-
Did you make this recipe?
Kindly let me know how it showed up for you!
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Enjoy!!!
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