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Vegetable Manchurian Dry

Hello Friends welcome to my another food blog here we will learn how to make Delicious Vegetable Manchurian Gravy...lets start.

You can follow the step by step process along with photos and prepare it at home for your next tea session. I hope you will love it.

Ingredients(सामग्री के)

For Veg Manchurian Balls

1. 1/3 cup Maida   (1/3 कप मैदा)

2. 2 tablespoons Cornflour   (2 बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर)

3. 3/4 cup shredded Carrot  (3/4 कप कटा हुआ गाजर)

4. 3/4 cup shredded Cabbage  (3/4 कप कटा हुआ गोभी)

5. 1/2 cup finely chopped Capsicum (1/2 कप बारीक कटी हुई शिमला मिर्च)

6. 1finely chopped Green Chilli  (1हरी मिर्च को कटा हुआ)

7. 1/2 teaspoon Pepper Powder   (1/2 चम्मच काली मिर्च पाउडर)

8. 1 pinch Ajinomoto    (एक चुटकी अजीनोमोटो)

9. 1 teaspoon + for deep frying Cooking Oil 

10. Salt(नमक)

For Spicy Sauté

1 medium Red Onion, diced

1/2 cup Green Capsicum

1/2 tablespoon finely chopped Ginger

2 Green Chillies, slit and cut in halves

1/2 tablespoon finely chopped Garlic

2 tablespoons finely chopped Spring Onion

2 tablespoons Cooking Oil

1 tablespoons Soy Sauce

1/2 tablespoon Chilli Sauce

2 tablespoons Tomato Ketchup



1 मध्यम लाल प्याज

1/2 कप ग्रीन शिमला मिर्च

1/2 बड़ा चम्मच बारीक कटा हुआ अदरक

2 हरी मिर्च, आधा भाग में काटें और काटें

1/2 बड़ा चम्मच बारीक कटी हुई लहसुन

2 बड़े चम्मच बारीक कटा स्प्रिंग अनियन

2 बड़े चम्मच कुकिंग ऑयल

1 बड़ा चम्मच सोया सॉस

1/2 बड़ा चम्मच मिर्च सॉस

2 बड़े चम्मच टमाटर केचप


Directions(दिशा-निर्देश)

Making Manchurian Balls:

1. Take a bowl, add shredded carrot, shredded cabbage, chopped capsicum and chopped green chilli, 1 teaspoon oil, pepper powder, a pinch of ajinomoto maida, cornflour and salt. 

                                               

(एक कटोरी लें, कटा हुआ गाजर, कटा हुआ गोभी, कटी हुई शिमला मिर्च और कटी हुई हरी मिर्च, 1 चम्मच तेल, काली मिर्च पाउडर, एक चुटकी अजीनोमोटो मैदा, कॉर्नफ्लोर और नमक डालें।)

2. Mix all ingredients properly. Prepare 10-12 small round shaped balls from the mix. Do not add water in the mix for making balls as water from vegetables will be sufficient to bind them. In case mix is not binding properly and small balls cannot be made, add some water in the mixture.

                                     

(सभी सामग्री को ठीक से मिलाएं। मिश्रण से 10-12 छोटे गोल आकार के गोले तैयार करें। गेंदों को बनाने के लिए मिश्रण में पानी डालें क्योंकि सब्जियों से पानी उन्हें बांधने के लिए पर्याप्त होगा। अगर मिक्सचर ठीक से नहीं बंध रहा है और छोटे गोले नहीं बन सकते हैं, तो मिश्रण में थोड़ा पानी डालें।)

3.Heat oil in a kadai (pan). Deep fry prepared balls on medium flame until they turn golden brown. Drain excess oil and transfer them to plate.

                                     

((एक कढ़ाई (कड़ाही) में तेल गरम करें। मध्यम आंच पर तैयार गोले को डीप फ्राई करें जब तक वे सुनहरे भूरे रंग के हो जाएं। अतिरिक्त तेल सूखा और उन्हें प्लेट में स्थानांतरित करें।)

Directions for Sauté:

1.Heat 2 tablespoons oil in a wok (wide mouthed, thin-bottomed pan) on high flame. Add diced onion, diced capsicum, green chilli, chopped ginger and chopped garlic and sauté for 2-3 minutes or until they become slightly tender.

(गर्म लौ में 2 बड़े चम्मच तेल (चौड़े मुंह वाला, पतली तली वाली कड़ाही) 2-3 मिनट के लिए या जब तक वे थोड़ा नरम हो जाते हैं, तब तक प्याज़, पकी हुई शिमला मिर्च, हरी मिर्च, कटा हुआ अदरक और कटा हुआ लहसुन और सॉस डालें।)

2. Add soy sauce, tomato ketchup, chilli sauce and salt; mix well.

(सोया सॉस, टमाटर केचप, मिर्च सॉस और नमक जोड़ें; अच्छी तरह से मलाएं।)

3. Add fried manchurian balls and spring onion. Toss and cook on high flame for 1-2 minutes. Best dry vegetable manchurian is ready.

(तले हुए मंचूरियन बॉल्स और स्प्रिंग अनियन डालें। 1-2 मिनट के लिए तेज आंच पर पकाएं और पकाएं। बेहतरीन सूखी सब्जी मंचूरियन तैयार है।)



Did you make this formula? 

Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..

Enjoy!!!

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