Aloo Paratha
Ingredients(सामग्री के)
Potato 5 (आलू ५)
Onion 1 (प्याज १)
Green Chillies
5 (हरी मिर्च ५)
Red Chilli
Powder 1/2 teaspoon (लाल मिर्च पाउडर १/२ चम्मच)
Salt to
taste (नमक स्वादअनुसार)
Chat Powder
1/2 teaspoon (चाट पाउडर 1/2 चम्मच)
Garlic 5 flakes (लहसुन 5 गुच्छे)
Ginger 1/2 inch pieces (अदरक 1/2 इंच के टुकड़े)
Coriander 1
bunch (धनिया 1 गुच्छा)
Wheat Flour
2 cup (गेहूं का आटा 2 कप)
Vanaspati Ghee
To cook (घी पकाने के लिए)
Garam masala
powder 1/2 teaspoon (गरम मसाला पाउडर 1/2 चम्मच)
Cumin seeds
1/4 teaspoon (जीरा 1/4 चम्मच)
Directions(दिशा-निर्देश)
For Dough(आटा के लिए)
1.
Mix flour, salt and water together to make soft
dough.
(नरम आटा बनाने के लिए आटा, नमक और पानी को एक साथ मिलाएं।)
2.
Knead the dough for a few minutes on a lightly
greased surface to make smooth and pliable dough.
(आटा को चिकना और चिकना आटा बनाने के लिए हल्के ढंग से बढ़ी हुई सतह पर कुछ मिनट के लिए गूंधें।)
3.
Set the
dough aside and cover it with a damp cloth.
(आटे को एक तरफ सेट करें और इसे एक नम कपड़े से ढक दें।)
1.
Boil 5 medium potatoes
with 2 cups of water.
(5 मध्यम आलू को 2 कप पानी के साथ उबालें।)
Making Paratha
(पराठा बनाना)
1.Now divide the chapatti
dough into equal parts and roll into smooth balls bigger than the aloo balls.
Flour the surface and roll the chapatti dough slightly thicker.
2. Make small lemon sized balls
of potato and make it ready.
(आलू के छोटे नींबू के आकार के गोले बनाकर तैयार कर लें।)
6. Serve Hot with pickle.( अचार के साथ गरम परोसें।)
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