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Aloo Paratha

Ingredients(सामग्री के)

Potato 5   (आलू )

Onion 1  (प्याज )

Green Chillies 5  (हरी मिर्च )

Red Chilli Powder 1/2 teaspoon   (लाल मिर्च पाउडर / चम्मच)

Salt to taste  (नमक स्वादअनुसार)

Chat Powder 1/2 teaspoon  (चाट पाउडर 1/2 चम्मच)

Garlic  5 flakes  (लहसुन 5 गुच्छे)

Ginger  1/2 inch pieces  (अदरक 1/2 इंच के टुकड़े)

Coriander 1 bunch  (धनिया 1 गुच्छा)

Wheat Flour 2 cup  (गेहूं का आटा 2 कप)

Vanaspati Ghee To cook   (घी पकाने के लिए)

Garam masala powder 1/2 teaspoon   (गरम मसाला पाउडर 1/2 चम्मच)

Cumin seeds 1/4 teaspoon  (जीरा 1/4 चम्मच)



Directions(दिशा-निर्देश)

For Dough(आटा के लिए)

1.   Mix flour, salt and water together to make soft dough.
(नरम आटा बनाने के लिए आटा, नमक और पानी को एक साथ मिलाएं।)

2.   Knead the dough for a few minutes on a lightly greased surface to make smooth and pliable dough.
(आटा को चिकना और चिकना आटा बनाने के लिए हल्के ढंग से बढ़ी हुई सतह पर कुछ मिनट के लिए गूंधें।)

3.    Set the dough aside and cover it with a damp cloth.
(आटे को एक तरफ सेट करें और इसे एक नम कपड़े से ढक दें।)

 




For Filling(भरण के लिए)

1.   Boil 5 medium potatoes with 2 cups of water.

           (5 मध्यम आलू को 2 कप पानी के साथ उबालें।)

2.   Do not cool the potatoes under running water because the potatoes will become too soft.
( बहते पानी के नीचे आलू को ठंडा करें क्योंकि आलू बहुत नरम हो जाएगा।)

3.   After the potatoes are cold enough to handle, peel the skin off and mash the potatoes.
( आलू के ठंडे होने के बाद, इसे छीलने के लिए, त्वचा को छीलें और आलू को मैश करें।)

4.   Mix green chillies, Red chilli Powder, cumin seeds ,Chat powder ,Garam masala powder,onion , Chopped ginger and garlic and salt to the mashed potatoes.
( मैश किए हुए आलू में हरी मिर्च, लाल मिर्च पाउडर, जीरा, चाट पाउडर, गरम मसाला पाउडर, प्याज, कटा हुआ अदरक और लहसुन और नमक मिलाएं।)

 

Making Paratha (पराठा बनाना)

1.Now divide the chapatti dough into equal parts and roll into smooth balls bigger than the aloo balls. Flour the surface and roll the chapatti dough slightly thicker.


.( अब चपाती के आटे को बराबर भागों में बांट लें और एलो बॉल्स की तुलना में चिकनी गेंदों में रोल करें। सतह को फुलाएं और चपाती के आटे को थोड़ा मोटा बेलें।)

2. Make small lemon sized balls of potato and make it ready.

(आलू के छोटे नींबू के आकार के गोले बनाकर तैयार कर लें।)

3. Then place the aloo ball in the centre and gather the dough from all sides sealing it finely.
( फिर एलु बॉल को केंद्र में रखें और चारों तरफ से आटा इकट्ठा करें और इसे अच्छी तरह से सील कर दें।)

4. Now again flatten it slightly with your palms and then start rolling gently. Roll it without the filling oozing out.
( अब फिर से इसे अपनी हथेलियों से थोड़ा सा चपटा करें और फिर धीरे से बेलना शुरू करें। इसे बिना ओज़िंग भरे रोल के रोल करें।)

5. Heat a non stick pan ,Transfer the aloo paratha , drizzle little oil and cook on both sides.
( एक नॉन स्टिक पैन गरम करें, आलु पराठा, थोड़ा तेल निचोड़ें और दोनों तरफ से पकाएं।)

6. Serve Hot with pickle.( अचार के साथ गरम परोसें।)



 Did you make this formula? 

Kindly let me know how it showed up for you! Leave a remark beneath..

Enjoy!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



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